Χορός…. πολυτέλεια ή ανάγκη;

Share this…

Για πολλούς το να κάνεις χορό θεωρείται είδος πολυτελείας, γι’ άλλους περιττό, ακόμα και ευτελές, ιδίως όταν μιλάμε για το ανδρικό φύλο, είναι πολύ συχνή η ατάκα “είναι άντρας” ή “αγόρι θα πάει ποδόσφαιρο ή καράτε”, κι εδώ έρχομαι να ρωτήσω, πως θα μας φαινόταν αν βλέπαμε το τσάμικο ή το Tango, να χορεύεται μόνο από γυναίκες; Είναι μια αντίληψη παλαιών αρχών, που δυστυχώς διατηρείται μέχρι και σήμερα. 
Στη συνέχεια θα διαπιστώσει κανείς πως τα οφέλη που μπορεί ν’ αποκομίσει ένας άνθρωπος ανεξάρτητου φύλου, είναι άκρως απαραίτητα για τον άνθρωπο γενικά. 
Όσο για το αν είναι πολυτέλεια ευτυχώς πλέον υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές που μπορεί ο οποιοσδήποτε να ασχοληθεί με την εκμάθηση χορού αρκεί να το επιθυμεί.

Χορός…. πολυτέλεια ή ανάγκη;
click here

Μερικά σημαντικά στοιχεία που πιστοποιούν την σπουδαιότητα της ύπαρξης του χορού στην καθημερινότητα μας, είναι αυτά που ακολουθούν:
1. Για να γυμναστείς με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Μουσική, άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα και μικροί στόχοι συμβάλλουν στην εκγύμναση μέσω αυτής της δημιουργικής απασχόλησης. 
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι με τον χορό γυμνάζουμε 654 μύες ταυτόχρονα..
2. Για να εκτονωθείς και να σπάσεις την ρουτίνα της καθημερινότητάς σου. Ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι απαραίτητο και αναζωογονητικό!!
3. Για να εκφράσεις όσα δεν μπορείς με λόγια. Εκφράσου μέσα από τις κινήσεις που συνοδεύουν την μελωδία της ψυχής σου.
4. Για να προάγεις την υγεία σου. Ο χορός προσφέρει μυϊκή ενδυνάμωση, ενίσχυση της μνήμης, ενίσχυση του κυκλοφορικού συστήματος και της καρδιακής λειτουργίας, ισορροπία, σωστή χρήση αναπνοών και πληθώρα άλλων ευεργετικών ιδιοτήτων. 
Από την αρχαιότητα ακόμη χρησιμοποιούσαν τον χορό σαν μέσο θεραπείας, ήξερες ότι ο Συρτός χρησιμοποιούνταν για την θεραπεία της σχιζοφρένειας; Όπως και το Tango για την αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον;  

Χορός
click here

5. Για να διαπιστώσεις ότι ο χορός δεν έχει ηλικία. Άνθρωποι από 4 έως 94 ετών χορεύουν .
6. Για να καλλιεργήσεις δεξιότητες που ίσως δεν σκέφτηκες ποτέ ότι έχεις. Θαυμάζεις το παιδί λάστιχο; Την ρυθμικότητα στον χορό κάποιου που είδες και έμεινες άφωνος; Τις στροφές ενός χορευτή στην τελευταία παράσταση που πήγες; Δοκίμασες ποτέ να σε καθοδηγήσει ένας ειδικός και να τα κάνεις;;; 
7. Για να μάθεις να χορεύεις σωστά!!
8. Ποιος είναι αυτός που δεν του αρέσει να τον θαυμάζουν όταν χορεύει; Δεν υπάρχει κανένας, σε όλους μας αρέσει το γεγονός του ότι θα έρθει κάποιος και θα μας πει “τι ωραία που χορεύεις”. Και ας μην είναι αυτό το ζητούμενο μας.

Αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τρόπους έκφρασης δεν είναι μόνο αυτό… είναι γενικότερα Τρόπος Ζωής, γι’αυτό θα έλεγα πως επιβάλλεται να υπάρχει στη ζωή όλων μας.

Άρθρο: Γιώργος Καραβίτης (δημοσιογράφος, artandyou.gr team)