Τι είναι η μέθοδος Pilates και γιατί να την επιλέξω;

Share this…

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι συστηματικά, επιλέγουν τη μέθοδο Pilates για να γυμναστούν. Τι είναι όμως η μέθοδος Pilates, σε ποιες βασικές αρχές στηρίζεται και τι οφέλη έχετε κάνοντας Pilates;
Η μέθοδος αν και τείνει να θεωρείται ως μόδα τα τελευταία χρόνια , έχει προέλθει από τον ιδρυτή της Joseph Hubertus Pilates επίσημα από το 1920 μέσα από την ανάγκη του να υπερνικήσει την δική του φυσική και μυοσκελετική αδυναμία . Ο ίδιος πίστευε ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η κακή στάση του σώματος και η αναποτελεσματική αναπνοή ήταν οι «ρίζες» της κακής υγείας. Η μέθοδος αυτή είχε τόσο μεγάλα οφέλη που κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο την εφάρμοζε στους συγκρατούμενους του για να τους βοηθήσει να διατηρήσουν μία καλή φυσική κατάσταση. Λέγεται ότι οι περισσότεροι κρατούμενοι επέζησαν από την πανδημία της γρίπης του 1918 από την καλή τους φυσική κατάσταση εξαιτίας της επιμονής του Πιλάτες.

Αναστασία Μαύρου

Τι κάνει την μέθοδο Pilates όμως τόσο ξεχωριστή; Μα φυσικά οι αρχές που την χαρακτηρίζουν! Ο Pilates πίστευε ότι η σωματική και ψυχική υγεία είναι αλληλένδετες, γι‘ αυτό και η μέθοδος Pilates, είναι μια σωματική και ψυχική προπόνηση. Πρόκειται για μια μέθοδο εκγύμνασης η οποία προσφέρει ενδυνάμωση , ευλυγισία , βελτίωση αναπνοής , ορθή στάση σώματος , έντονη αίσθηση ευεξίας και σημαντική απώλεια βάρους. Το πιο σημαντικό; Δεδομένου ότι εστιάζει σε κάθε ιδιαιτερότητα των ασκούμενων (τραυματισμούς, οστεοπόρωση , αυτοάνοσα κ.α) είναι ασφαλή και ωφέλιμη για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας , φύλου ή σωματικής κατάστασης!

Pilates
click here

Οι βασικές αρχές της είναι:
1. Η Συγκέντρωση
Καθώς κάθε άσκηση απαιτεί τη πλήρη προσοχή του ασκούμενου ώστε να γίνεται και η μέγιστη προσπάθεια.
2. Η Αναπνοή
Δεδομένου ότι συνδέεται με τη κίνηση και εξασφαλίζει ελεύθερη ροή οξυγόνου σε όλο το σώμα , βελτιώνει την κυκλοφορία και απομακρύνει την περιττή ένταση από τους μύες.
3. Το Κέντρο (powerhouse)
Πρόκειται για την θέση της οσφυϊκής μοίρας η οποία ενεργοποιεί τους κοιλιακούς και πυελικούς μύες ώστε να προστατεύονται η μέση και η λεκάνη.
4. Ο Ελεγχος
Χρειάζονται τον κατάλληλο έλεγχο οι ασκήσεις ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα της κίνηση  και να γίνονται σωστά αποφεύγοντας τραυματισμούς.
5. Ροή
Η αρμονική ροή της κίνησης στο pilates χωρίς απότομες κινήσεις μειώνει τη πίεση στο σώμα και τον κίνδυνο τραυματισμών.
6. Ακρίβεια
Καλά σχεδιασμένες κινήσεις που εκτελούνται με μια ισορροπημένη σειρά . Έχοντας επίγνωση της κίνησης επιτυγχάνεται η πλήρης εκγύμναση του κάθε μέρους του σώματος στο οποίο στοχεύει η κάθε άσκηση ξεχωριστά.

βασικές αρχές pilates
Tranoulis
click here

Η τήρηση αυτών των αρχών στο προπονητικό πρόγραμμα επιτρέπει στους ασκούμενους να πετύχουν την μέγιστη αλλαγή στο σώμα τους.
Άλλωστε όπως πολύ ορθά είπε και ο Joseph Pilates “ Στα δέκα μαθήματα θα νιώσεις την διαφορά στο σώμα σου, στα 20 θα την βλέπεις και στα 30 θα έχεις ένα εντελώς διαφορετικό σώμα ! “ .
Υπάρχουν πολλές διασημότητες που επιλέγουν αυτή την δραστηριότητα καθημερινά για να διατηρήσουν ένα δυνατό και υγιή σώμα . Ανάμεσα τους Έλληνες καλλιτέχνες όπως η Δέσποινα Βανδή , η Αθηνά Οικονομάκου , ο Κωστής Μαραβέγιας αλλά και παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες και αθλητές όπως η Adele, η Madonna , ο Lebron James,  Cristiano Ronaldo και David Beckham .Oπως δηλώνει ο τελευταίος συγκεκριμένα “ Από τότε που άρχισα να εξασκώ καθημερινά την μέθοδο pilates νομίζω ότι έχω φτάσει στην καλύτερη μου φυσική κατάσταση μετά από πολλά χρόνια “.

Αναστασία Μαύρου, δασκάλα pilates

Πρόκειται για προπόνηση υψηλού επιπέδου που συνδυάζει συγκέντρωση και τεχνική , και μπορεί ταυτόχρονα να είναι εξαιρετικά απαιτητική για προχωρημένους αθλητές και εξαιρετικά ευεργετική για άκαμπτους μη αθλούμενους ανθρώπους.  Κάθε προπόνηση pilates είναι και μια πρόκληση για τον ασκούμενο για αυτό και όσοι δοκιμάζουν την μέθοδο την ερωτεύονται και δεν την αλλάζουν !
Αν λοιπόν θέλεις να απαλλαγείς επιτέλους από χρόνιους πόνους που σε ταλαιπωρούν και να δημιουργήσεις το ιδανικό για σένα σώμα αλλά οι τρέχουσες μέθοδοι που δοκίμασες σε άφησαν ανικανοποίητο, ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις και εσύ το Pilates!
Θέσε τους στόχους σου και γίνε η δική σου προσωπική έμπνευση!

Άρθρο: Αναστασία Μαύρου (Certified Pilates Instructor)