Τα πανηγύρια έχουν καθιερωθεί στα χωριά της πατρίδας μας, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, από τα πολύ παλιά χρόνια σαν γεγονότα κοινωνικοθρησκευτικών εκδηλώσεων, εθίμων και διασκέδασης. Είναι εκείνες οι μοναδικές στιγμές του χρόνου όπου τα μέλη κάθε κοινότητας και όχι μόνο, θα βρεθούν μαζί για να γιορτάσουν τον Άγιο τους στην εκκλησία, το ξωκλήσι ή το μοναστήρι που φέρει το όνομά του, θα διασκεδάσουν και θα βιώσουν τελετουργικά την ενότητά τους.
Το θρησκευτικόμέρος, τα φαγητά της τοπικής κουζίνας, διάφορα έθιμα που συνδέονται με φάσεις της αγροτικής ζωής, ο χορός, το τραγούδι και το γλέντι είναι συστατικά των πανηγυριών και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Παρ’ όλες τις κοσμοϊστορικές αλλαγές που έγιναν τα τελευταία πενήντα χρόνια, αλλαγές που ανέτρεψαν αιώνων ήθη και έθιμα και πρωταρχικά την ουσία της παραδοσιακής κοινότητας, τα πανηγύρια εξακολουθούν να αποτελούν ένα κοινό μέσο έκφρασης για τους περισσότερους πανηγυριστές, που συμμετέχοντας σ’ αυτά αντιστέκονται στην αποξένωση από την παραδοσιακή τους κουλτούρα.
Οι Ενώσεις και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι προσπαθούν να αναβιώσουν και να διατηρήσουν τα πανηγύρια καθώς και να διοργανώσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις και ποικίλες δράσεις, όχι μόνο στα χωριά αλλά και στις πόλεις. Ξεχωριστή σημειολογία έχει ο χορός και οι παραδοσιακές φορεσιές, στα πανηγύρια. Ο κόσμος χορεύει ομαδικά & κυκλικά. Συμβολίζει την συσπείρωση των ατομικών δυνάμεων και την ενίσχυση της ομάδας. Συμμετοχή & Ενότητα. Όλοι μαζί είναι πιασμένοι χέρι χέρι σε ένα μεγάλο κύκλο. Άλλοτε αυτός ο κύκλος, γίνεται δύο, άλλοτε τρεις και ούτω καθεξής. Τα πανηγύρια μιλάνε στην ψυχή των ανθρώπων και προσφέρουν την ίδια χαρά και ανάταση στον άνθρωπο, τους φέρνουν πιο κοντά και ας έχουν απολέσει την φρεσκάδα των παλιών εποχών.
Ο ήχος της μουσικής παράδοσης που από τόπο σε τόπο διαφέρει, έρχεται και δένει αρμονικά με τον χορό. Εκτός όμως των καθιερωμένων πανηγυριών, υπάρχουν και τα αυτοσχέδια γλέντια που στήνονται αυθόρμητα και χωρίς καμία οργάνωση σε κάποιο καφενείο ή ταβέρνα ενός χωριού ή ενός νησιού, με τους μουσικούς να πιάνουν τα τοπικά όργανα τους και παίζοντας παραδοσιακούς σκοπούς, να ξεσηκώνουν σε χορό τους παρευρισκομένους. Η ουσία, είναι η εσωτερική μας ανάγκη να μην χάσουμε τις ρίζες μας. Τους δεσμούς μας από ένα παρελθόν με ηθικές αξίες και στιβαρές προδιαγραφές. Ανακαλύψτε τις παραδόσεις στην χώρα μας, αυτές που δίνουν τον ξεχωριστό χαρακτήρα της. Γνωρίστε κι αυτό το καλοκαίρι τα Ελληνικά ήθη κι έθιμα και τις τοπικές παραδόσεις. Από το Αιγαίο έως το Ιόνιο και από την Κρήτη έως την Μακεδονία. Ο πλούτος και η ποικιλομορφία θα σας συγκλονίσουν.
Άρθρο: Μαρία Κρασσά (δημοσιογράφος, artandyou.gr team)