Sabato de Sarno: Η ανάδειξη και η πτώση του

Share this…

Σκληρή η βιομηχανία της μόδας, την μια μέρα όλοι σε δοξάζουν και σε συγχαίρουν, και την άλλη σε έχουν ξεγράψει, ειδικά αν υφή του υφάσματος που πιάνεις στα χέρια σου δεν μετατρέπεται σε υφή δόξας δύναμης και ευτυχίας, χρημάτων δηλαδή.
Πριν από δύο χρόνια και εννέα μέρες, ένα Σάββατο που τα χρώματα έδεναν  τέλεια μεταξύ τους και ο ουρανός ήταν καταγάλανος, καλωσόρισε τον λευκό καπνό που ανέβηκε από την έδρα της Gucci: έχουμε νέο ηγέτη!

click here

Μάλλον πιο επίσημα, ο Alessandro Michele αποχώρησε, ανεβαίνει στον θρόνο ο Sabato De Sarno! Και να που φτάσαμε σε μια Πέμπτη, δύο χρόνια και λίγες μέρες μετά: στις 6 Φεβρουαρίου, μόλις δέκα μέρες πριν, ο διάσημος οίκος ανακοίνωσε λιτά και χωρίς περιττές διατυπώσεις ότι η πορεία του Sabato έλαβε τέλος. Ήταν απροσδόκητο; Ή μήπως αναμενόμενο; Πώς γίνεται ένας από τους πιο υποσχόμενους δημιουργούς της διεθνούς μόδας να δει την καριέρα του να ανατρέπεται τόσο γρήγορα; Τι ακριβώς συνέβη άραγε  ανάμεσα σε εκείνο το Σάββατο και την Πέμπτη;
Γυρνώντας  λίγο πίσω, στον Νοέμβριο του 2022, όταν ο οίκος Gucci υψώνει την πρώτη του εξαιρετικά κομψή καθαίρεση: με συνοπτικές διαδικασίες, απομακρύνει τον Alessandro Michele από τη θέση του δημιουργικού διευθυντή, έπειτα από επτά χρόνια θητείας. Και όμως, όταν ξεκίνησε, όλα έμοιαζαν  ιδανικά.

click here

Για τους γνώστες της μόδας, ήταν ένας πραγματικός οραματιστής. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες από την παρουσίαση της πρώτης του συλλογής για την Gucci, η μετοχή της μητρικής εταιρείας εκτινάχθηκε από τα 155 στα 538 ευρώ. Απόλυτος θρίαμβος! Και δεν ήταν το μόνο καλό νέο. Πριν από την άφιξη του Μικέλε, η Gucci πρόσφερε περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εσόδων της μητρικής εταιρείας. Όταν όμως πήρε τα ηνία, το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 55%, μετατρέποντας τον οίκο σε αδιαμφισβήτητο ηγέτη του ομίλου. Κι όμως, καμία επιτυχία δεν διαρκεί για πάντα. Με τα χρόνια, τα έσοδα πήραν την κατιούσα και η Gucci κατέληξε στο συμπέρασμα: για την πτώση έφταιγε ο άνθρωπος που κάποτε τη μετέτρεψε σε χρυσωρυχείο ο Alessandro Michele.
Με λίγα λόγια τέλη Νοεμβρίου του 2022, ο πιο κατάλληλος τίτλος για τους πιστούς ακόλουθους: το πένθος έχει στυλ, αλλά ο Alessandro θα ζει για πάντα στις καρδιές μας. Για την συνέχεια της ιστορίας ο Alessandro ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής στον οίκο Valentino.

Και ερχόμαστε στο “λαχείο” για την ιταλική φίρμα τον Sabato De Sarno μετά τον αποκεφαλισμό του Alessandro. Μόλις 39 χρονών το «παιδί θαύμα» κατά τους φασιονίστας έδωσε νέα έσοδα στον πασίγνωστο οίκο, που μέχρι πριν ένα διάστημα φαινόταν να είναι  στον πάτο σε σχέση με τις επιτυχίες άλλων brand. Με το πιο λαμπρό βιογραφικό ο Sabato πάτησε κάτω κάθε ανταγωνιστή.
Ο λαμπρός σχεδιαστής που μεγάλωσε στην Νάπολη είχε περάσει αμέτρητες ώρες ράβοντας πολυτελή υφάσματα με σταυροβελονιά για κορυφαίους οίκους όπως η Prada και οι Dolce & Gabbana, όπου είχε αναλάβει τον τομέα των γυναικείων πλεκτών.
Το 2009 όμως, έκανε το επόμενο μεγάλο βήμα, εντασσόμενος στον οίκο Valentino. Εκεί, η καριέρα του εκτοξεύτηκε.
Ως Διευθυντής Μόδας του οίκου, συνεργάστηκε στενά με τον Πιερπάολο Πιτσιόλι, επιμελούμενος τόσο τις γυναικείες όσο και τις ανδρικές συλλογές . Όλα αυτά μέχρι το τέλος του 2022. Εκείνη την περίοδο, ο οίκος Gucci βρισκόταν ήδη για έναν μήνα χωρίς δημιουργικό διευθυντή, και στα πηγαδάκια της μόδας το όνομα που κυριαρχούσε στα στοιχήματα ήταν ένα: Τομ Φορντ.
Ο Αμερικανός σχεδιαστής ήταν και στο παρελθόν επικεφαλής της δημιουργικής ομάδας του οίκου Gucci, έτσι από την στιγμή που ο οίκος είχε μείνει «γυμνός» από σχεδιαστή, δεν υπήρχε κάποιος πιο ιδανικός για την θέση.
Από ότι φαίνεται όμως η λύση αυτή δεν ήταν θέλημα θεού αλλά ούτε Gucci! Ο δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Ανρί Πινό, διευθύνων σύμβουλος της μητέρας εταιρείας, είπε με δύο λόγια πως μόνο «με τον Σάμπατο ντε Σάρνο στο δημιουργικό τιμόνι, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο οίκος θα συνεχίσει να διαμορφώνει τη μόδα και τον πολιτισμό με τα προϊόντα και τις συλλογές του, οι οποίες διαπνέονται από υψηλή αισθητική». Με αυτή του την απάντηση όλοι σώπασαν και ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Ο Σάμπατο φάνταζε ως ο απόλυτος σωτήρας τους. Έτσι, η ιστορία άρχισε να ξετυλίγεται, με μια συλλογή να διαδέχεται την άλλη, τα υφάσματα, οι κλωστές στις ραπτομηχανές και τα πόδια των μοντέλων να κατακλύζουν τις πασαρέλες. Ωστόσο, υπήρχε κάτι που από την αρχή φαινόταν να μην προχωράει με τον ίδιο ρυθμό: το χρήμα. Παρά το γεγονός ότι η Gucci απέφερε σχεδόν το μισό από τις συνολικές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας, οι αριθμοί άρχισαν να καταγράφουν πτώση.
Οι πωλήσεις της Gucci μειώθηκαν κατά 25% το τρίτο τρίμηνο του 2023 λόγω της χαμηλής ζήτησης στην Ασία. Τα νέα από τους ανταγωνιστές δεν ήταν καλύτερα: η LVMH ανακοίνωσε μείωση 17% στα καθαρά κέρδη της. Αλλά, 17% και 25% διαφέρουν, σωστά;

click here

Η Kering, μητρική της Gucci, αναζητούσε απεγνωσμένα έναν υπεύθυνο. Δεν χρειάστηκε, όμως, να ψάξει πολύ. Όταν τα νούμερα μπαίνουν στο παιχνίδι, ο όρος «ιδιοφυΐα» μετατρέπεται αμέσως σε «ανεπαρκής», και το «τρομερό παιδί της μόδας» γίνεται εξίσου γρήγορα «το τρομερό αποτέλεσμα των αριθμών». Απλά πράγματα. Και στο τέλος, φτάσαμε στην Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, όταν έπεσε η δεύτερη μεγάλη «γκιλοτίνα» της μόδας: ο Σάμπατο ντε Σάρνο αποχαιρέτησε τον κόσμο της μόδας, αφήνοντας αβέβαιο ποιος θα τον αντικαταστήσει: Ο (άνεργος) Τζον Γκαλιάνο; Ποιος ξέρει…
Και στην τελική, δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία. Αυτό που μετράει είναι πως για όλα φταίνε τα χρήματα. Το «αρκετά» δεν είναι ο σωστός προσδιορισμός όταν μιλάμε για χρήμα. Αν δεν έχεις πολλά, απλώς δεν υπάρχεις. Τόσο απλά. Και όπως λένε οι πιστοί Ιταλοί φασιονίστες, «il denaro ha crocifisso il nostro Dio, perché non un dio della moda;».Με άλλα λόγια, «τα χρήματα σταύρωσαν τον Θεό μας, γιατί να μη σταυρώσουν κι έναν θεό της μόδας;» 

Άρθρο: Εβίτα Αναγνώστου (δημοσιογράφος, artandyou.gr team)