Pilates από το χθες στο σήμερα

Share this…

Το Pilates είναι η μέθοδος σωματικής εκγύμνασης και λειτουργικής αποκατάστασης που εμπνεύστηκε, σχεδίασε και συστηματοποίησε τη δεκαετία του 1920 ο ελληνογερμανικής καταγωγής Joseph Hubertus Pilates (1880-1967).
Αποτελεί, τα τελευταία χρόνια, ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα εναλλακτικής άσκησης, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας, με πολυάριθμους φανατικούς οπαδούς, κυρίως γιατί γοητεύει με την απλότητά του αλλά και γιατί πραγματοποιεί όλα όσα υπόσχεται.
Όπως μάλιστα έγραψε χαρακτηριστικά ο δημιουργός της μεθόδου στο βιβλίο του «Return to Life Through Contrology» (1945): «Ύστερα από δέκα συνεδρίες, θα παρατηρήσετε μια αλλαγή στο σώμα σας. Ύστερα από είκοσι θα τη δουν και οι άλλοι και ύστερα από τριάντα θα έχετε ένα ολοκαίνουργιο σώμα».

click here

Τα οφέλη του σε σώμα και πνεύμα
Σε συνδυασμό με μια γενικά σωστή διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής, η συστηματική ενασχόληση με το Pilates μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη, όπως:
1)Ενίσχυση και περαιτέρω καλυτέρευση του επιπέδου υγείας.
2)Βελτιωμένη λειτουργική απόδοση στην καθημερινότητα.
3)Παρατεταμένο αίσθημα ευεξίας και υψηλή ενεργητικότητα.
4)Προαγωγή σωματικού και πνευματικού ελέγχου, αρμονική εξισορρόπηση
   ανάμεσα στο σώμα και στο πνεύμα.
5)Βελτίωση μυϊκής δύναμης, αρθρικής κινητικότητας, ισορροπίας,
   συντονισμού, συγκέντρωσης και αναπνοής.
6)Ευθυγράμμιση και σταθεροποίηση σκελετού, σωστή στάση σώματος,
   πρόληψη μυοσκελετικών προβλημάτων που προκαλούνται από τον
   καθιστικό τρόπο ζωής.
7)Ανακούφιση από χρόνιους πόνους πλάτης, ώμων και αυχένα, βελτίωση
   σε καταστάσεις λόρδωσης, σκολίωσης και κύφωσης.
8)Χαλάρωση από την καθημερινή ένταση και φυσική εκτόνωση του στρες.
9)Τόνωση και σχηματοποίηση του σώματος, ομοιόμορφη, συμμετρική
    ανάπτυξη των μυών χωρίς περιττό όγκο, ελάττωση του σωματικού
    λίπους.
10)Αυξημένη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ποιοτικότερη σεξουαλική
      ζωή.
11)Παράταση εσωτερικής νεότητας και νεανικό σφρίγος ακόμα και σε
     προχωρημένη ηλικία!

Από το χθες στο σήμερα
Το Pilates ξεκίνησε αρχικά ως αυτοβιωματική μέθοδος εκγύμνασης, με την έννοια ότι ο δημιουργός του το εμπνεύστηκε για να βελτιώσει τη δική του φυσική κατάσταση, καθώς κατά καιρούς αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα υγείας.
Μέσα από τη συνεχή μελέτη και πρακτική, ο Pilates ανέπτυξε την ιδέα ενός ολοκληρωμένου συστήματος φυσικής αγωγής, με εστίαση στην ταυτόχρονη άσκηση πνεύματος και σώματος, ώστε να συνεργάζονται αρμονικά για τη συνολική καλή κατάσταση του ατόμου, το οποίο ονόμασε «Τέχνη του Ελέγχου» (Contrology).
Η αρχική μέθοδος περιελάβανε 34 βασικές ασκήσεις που αντιμετώπιζαν το σώμα ολιστικά, συμμετρικά και ως ενιαίο λειτουργικό σύνολο.
Με την πάροδο του χρόνου οι ασκήσεις αυτές εξελίχθηκαν, αυξήθηκαν και με τις διάφορες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων παραλλαγών με διάφορα μικρά αξεσουάρ γυμναστικής (props), υπερβαίνουν πλέον τις 500, οι περισσότερες εκ των οποίων γίνονται στο έδαφος πάνω σε στρώμα γυμναστικής (matwork), ενώ άλλες απαιτούν τη χρήση μηχανημάτων ειδικής κατασκευής («κρεβάτια»).

click here

Η Μαρίνα Θεοδωρακοπούλου, πιστοποιημένη Pilates Instructor Mat και Equipment με εξειδίκευση στο Prenatal Pilates μας εξηγεί καλύτερα μέσα από τη δική της προσωπική εμπειρία:  
“Χρόνια στον χώρο του αθλητισμού υπήρξαν τραυματισμοί και αυτός ήταν ο λόγος που ξεκίνησα το Pilates για την αποκατάστασή τους.
Ενισχύοντας τη δύναμη του κέντρου μας και την συνολική σταθερότητα και ισορροπία προλαμβάνουμε μελλοντικούς τραυματισμούς και γινόμαστε πιο λειτουργικοί στην καθημερινότητά μας. 
Είναι ιδανικό για άτομα όλων των ηλικιών και επιπέδων, καθώς και για αθλητές ή χορευτες με εξειδικευμένο ασκησιολόγιο για το άθλημά τους.
Στο Silvereight Fitness Studio δουλεύουμε το Pilates με έναν πιο σύγχρονο και ενδιαφέρον τρόπο χρησιμοποιώντας όλα τα οργανα του Pilates όπως είναι το Reformer, Cadillac, Ladder Barrel κλπ.”

Τελικά ταιριάζει σε όλους;
Όταν γίνεται με την κατάλληλη μεθοδολογία και με σεβασμό στην ατομικότητα, το Pilates θεωρείται γενικώς ασφαλές για ενήλικα υγιή άτομα, γυναίκες και άντρες. Παρ’ όλα αυτά, όπως και σε κάθε άλλο είδος σωματικής άσκησης, πριν ξεκινήσετε απαιτείται η συμβουλή και η έγκριση γιατρού εάν είστε πάνω από 35 ετών, κάνετε καθιστική ζωή, έχετε καιρό να ασχοληθείτε με γυμναστική, αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, π.χ. αρρύθμιστη υψηλή αρτηριακή πίεση, ή είστε σε κάποια ιδιαίτερη κατάσταση της φυσιολογίας σας, π.χ. εγκυμονούσα ή σε ανάρρωση ύστερα από τραυματισμό.

Άρθρο: Μαρία Καμπερίδου (δημοσιογράφος, artandyou.gr team)