«Μου αρέσει το μέλλον που δεν έζησα ακόμη»

Share this…

Το ταλέντο του στην ομιλία τον έχουν κάνει viral με χιλιάδες ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και επιτυχημένο χάρη στα βιβλία που έχει κυκλοφορήσει. Ο π. Χαράλαμπος Λίβυος Παπαδόπουλος είναι ένας άνθρωπος χαρισματικός, γελαστός και αγαπητός από τον κόσμο. Γεννήθηκε το 1975 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε θεολογία και αργότερα εισήλθε στο χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έχει συγγράψει δώδεκα βιβλία, από τα οποία αρκετά έχουν μεταφραστεί στα ρωσικά, τα ρουμανικά, τα βουλγαρικά και τα γεωργιανά. Σήμερα ζει στη νότια Κρήτη, στο χωριό Πύργος Μονοφατσίου και είναι εφημέριος στην Ενορία Αγίας Ειρήνης. Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Αν…ζούσα την ζωή μου από την αρχή» από τις εκδόσεις Ψυχογιός είναι η ολοκλήρωση μιας τριλογίας γύρω από την τέχνη της ζωής και της ύπαρξης.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς π. Χαράλαμπε. Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια; Τί σχέση είχατε με τους γονείς σας;
Δύσκολα παιδικά χρόνια, αλλά κυρίως με εσωτερικές δυσκολίες και όχι τόσο εξωτερικές. Ένα παιδί που πάλευε ήμουν. Μη με ρωτήσετε με τι πάλευα, γιατί θα χρειαστούμε ώρες να σας εξιστορήσω. Οι γονείς μου ήταν και είναι δυο υπέροχοι άνθρωποι χωρίς να είναι τέλειοι.
Πότε αποφασίσατε να γίνετε ιερέας; Ποιος είναι ο λόγος που σας ώθησε σ’ αυτό;
Το αποφάσισα όταν ήμουν μαθητής της Β’ λυκείου. Κάθε επιλογή μας έχει φωτεινά και σκοτεινά στοιχεία. Συνειδητά και ασυνείδητα. Όταν λαμβάνουμε μια απόφαση νομίζουμε ότι ξέρουμε απόλυτα τι κάνουμε, όμως δεν είναι έτσι. Υπάρχουν και πολλά άλλα μέσα μας που δεν τα ξέρουμε αλλά όμως καθορίζουν τις επιλογές μας. Ας μιλήσω λοιπόν γι’ αυτά που πίστευα ότι ήξερα και ήταν η μεγάλη μου αγάπη στον Χριστό και τον άνθρωπο. Αγαπούσα τον Χριστό και ήθελα να προσφέρω στους συνανθρώπους μου.
Από πού εμπνευστήκατε το όνομα «π. Λίβυος»;
Το π. Λίβυος προέκυψε από ένα blog που είχα και έγραφα ημερολογιακές σκέψεις. Επειδή το μέρος που μένω ο Πύργος Ηρακλείου Κρήτης είναι κοντά στο Λιβυκό πέλαγος είχα ονομάσει το blog ΛΙΒΥΟΣ και όταν ο κόσμος άρχισε να με διαβάζει μου έμεινα αυτό το όνομα. Ο π. Χαράλαμπος ο Λίβυος.

click here

Έχετε γράψει μέχρι σήμερα δώδεκα βιβλία, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί στα ρωσικά, ρουμανικά, βουλγαρικά και γεωργιανά. Έχετε ξεχωρίσει κάποιο και γιατί;
Δε μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο βιβλίο μου. Διότι όλα είναι κομμάτια της ζωής μου. Εάν ξεχωρίσω κάποιο είναι σαν προδίδω την πορεία της ζωής μου. Όλα είναι σημαντικά γιατί είναι οι ιστορίες της ψυχής μου. Πάντοτε γράφω βιωματικά οπότε στα βιβλία μέσα είμαι εγώ, η ζωή μου, τα ερωτήματα και τα παλαίσματα της ψυχής μου.
Πείτε μας για το νέο βιβλίο σας που έχει τίτλο «Αν, ζούσα την ζωή μου από την αρχή… » από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Τί πραγματεύεται;
Είναι ένα απόσταγμα σοφίας και μαθημάτων ζωής που πήρα από ανθρώπους που είτε έφυγαν για το μετά της ζωής, είτε μετέπλασαν ένα σημαντικό τραύμα στην ζωή τους και είναι εδώ μαζί μας αγωνιζόμενοι. Όλοι αυτοί στα 30 χρόνια ιεροσύνης μου με συνόδευσαν και με δίδαξαν πολλά για την τέχνη της ύπαρξης. Αυτά τα συμπύκνωσα σε κεφάλαια και ως προτάσεις ζωής τα έδωσα στους αναγνώστες μας.
«Γίνε», «Ζήσε», «Αν», υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ τους;
Απόλυτη. Είναι μια τριλογία γύρω από την τέχνη της ζωής και της ύπαρξης.

Υπάρχει κάποιο βιβλίο ή γεγονός που σας καθόρισε, που άλλαξε τον τρόπο σκέψης σας;
Πάρα πολλά, όλη η ζωή μου είναι ένα μάθημα που κάποτε ξεκίνησε αλλά δεν τελείωσε ακόμη. Κι ελπίζω να μην τελειώσει. Δε μπορώ να πω ένα μόνο.
Αν ζούσατε την ζωή σας από την αρχή, υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε σ’ αυτήν;
Θεωρητικά πάρα πολλά. Αλλά θα ήμουν εγώ; Ποιος θα ήμουν τότε; Δεν ξέρω να απαντήσω και δεν θέλω. Μου αρέσει το Μυστήριο του αύριο, δεν θέλω και δεν χρειάζομαι απαντήσεις για να ζω. Ναι σίγουρα κάποια πράγματα δεν θα τα έκανα, ίσως κάποια θα τα άλλαζα, θα μετανοούσα. Αλήθεια είναι αυτό. Καλό είναι να αναστοχαζόμαστε αλλά δίχως ενοχές. Οι ενοχές είναι εγωισμός και εγκλωβισμός στο χθες. Κι εμένα μου αρέσει το μέλλον που δεν έζησα ακόμη. Να κοιτάω όχι τι έκανα αλλά τι μπορώ να κάνω.

click here

Έχετε μια φράση μέσα στο τελευταίο βιβλίο σας «το θαύμα έρχεται πάντα εκεί που δεν το περιμένεις». Γίνονται θαύματα στην σημερινή εποχή;
Πάντα γίνονταν και θα συνεχίσουν να γίνονται. Γιατί ήδη ζούμε μέσα στο θαύμα. Δεν περιμένουμε να γίνει κάτι είμαστε ήδη μέσα στο θαύμα της Παρουσίας του Θεού. Ζούμε σε ένα κόσμο αφθονίας και πνευματικού πλούτου. Δεν πρέπει να ρωτάμε. Το ψάρι ρωτάει ποτέ εάν υπάρχει θάλασσα; Όχι. Γιατί ζει μέσα σε αυτή, είναι ένα μαζί της. Το ίδιο πρέπει να βιώσουμε κι εμείς. Την ενότητα μας με τον Θεό και τον κόσμο των θαυμάτων του. Απλά πρέπει να βρούμε την συχνότητα που εκπέμπει ο Θεός κι αυτή είναι η αγάπη και η ευχαριστία.
Από την εμπειρία που έχετε, ποιες είναι οι συνηθέστερες δυσκολίες που ωθούν τους ανθρώπους στην αναζήτηση ενός πνευματικού;
Οι δυσκολίες της καθημερινότητας. Ο φόβος, το άγχος, η θλίψη το κενό. Το κενό είναι τρομακτικό. Είναι παγερό και ασφυκτικό για την ψυχή μας. Χρειαζόμαστε το οξυγόνο της πίστης.

Τί νομίζετε ότι χρειάζονται περισσότερο οι άνθρωποι για να είναι σε θέση να διαχειρίζονται τις προκλήσεις της ζωής;
Να έχουν αξίες και νοήματα ζωής. Να ξέρουν γιατί πρέπει να ζουν και να πεθαίνουν. Να έχουν βρει το κέντρο τους. Το νόημα τους. Και έπειτα αρκετά άλλα που συνιστούν την τέχνης της ζωής.
Εισπράττετε μεγάλη αγάπη και έχετε τρομερή απήχηση στον κόσμο. Το κανάλι σας στο Youtube και τα Social Media έχουν καθημερινά μεγάλη επισκεψιμότητα. Σε ποιο βαθμό σας επηρεάζουν η γνώμη και τα σχόλια τους;
Δεν με επηρεάζουν. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι τόσο οι επιδοκιμασίες όσο και οι αποδοκιμασίες είναι μια τεράστια φυλακή. Είναι μια στέρηση της αυθεντικότητας μας. Δεν θέλω να είμαι αυτό που οι άλλοι πιστεύουν ή θέλουν από εμένα, αλλά αυτό που ο Θεός μου ζητάει, νιώθω και ποθώ.
Πιστεύετε ότι οι αναγνώστες μπορούν να διδάξουν τους συγγραφείς;
Μπορούν να γίνουν μια μορφή έμπνευσης. Μια μορφή δημιουργικής αλληλεπίδρασης.

Θεωρείτε ότι κάθε βιβλίο είναι και μία πρόκληση για αυτοβελτίωση;
Όχι κάθε βιβλίο. Αλλά πολλά, ναι. Μπορούν να γίνουν αιτία και αφορμή για αλλαγές. Όχι αυτά να μας αλλάξουν αλλά να μας ανοίξουν μια πόρτα σε μια άλλη θέαση της ζωής.
Τι θα λέγατε σήμερα στα παιδιά που ξεκινούν τώρα τη ζωή τους, όσον αφορά τα όνειρα τους, τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις τους; Τί θα τα συμβουλεύατε;
Να ονειρεύονται. Να έχουν επιθυμίες. Να αναζητούν. Να μην τρομάζουν μπροστά στην ευθύνη της επιλογής, του ρίσκου, της τόλμης. Να μην φοβούνται την αποτυχία. Να επιμένουν στο όνειρο, να προσεύχονται και να πιστεύουν στο Θεό που πιστεύει πολύ σε αυτούς.
Έχετε κάποια αγαπημένη φράση που σας συνοδεύει στην ζωή σας σε ό,τι κάνετε;
Κατά διαστήματα έχω και κάποια άλλη. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μου έδινε δύναμη η φράση «Τα πάντα είναι δρόμος…», σε άλλη φάση ζωής «όσο κι εάν αργεί πάντα ξημερώνει….» ή «κράτα με Χριστέ μου με χάνεις….», και άλλες πολλές που όλες τις έκανα κείμενα και βιβλία.
Παρόλο που το βιβλίο «Αν…ζουσα τη ζωή μου απ’ την αρχή» κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, έχετε σκεφτεί τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

Κάθε μέρα γράφω. Δε μπορώ να ζήσω χωρίς να γράφω. Ναι ετοιμάζω κάτι γύρω από τα παιδιά, την γονεϊκότητα, τον έρωτα και την αγάπη. Δεν ξέρω που θα καταλήξω, αλλά ένα τέτοιο θέμα αρχίζει να κερδίζει μέσα μου έδαφος.
Τί σημαίνει ζωή για εσάς;
ΖΩ σημαίνει ΤΑΞΙΔΕΥΩ πάνω στα κύματα της ΥΠΑΡΞΗΣ. ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ το άγνωστο, ΒΟΥΤΑΩ στη δίψα της ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑΣ, ΠΟΘΩ την ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ, το ΝΕΟ, το ΜΥΣΤΗΡΙΟ που ζητά να σου ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ σε κάθε ΑΔΙΕΞΟΔΟ. Γιατί συνήθως η ΖΩΗ σού φανερώνεται εκεί που νομίζεις ότι τα έζησες όλα και δεν έχει κάτι άλλο, δεν υπάρχει ΕΚΠΛΗΞΗ και ΘΑΥΜΑ. Κι όμως, το ΘΑΥΜΑ έρχεται πάντα εκεί που δεν το περιμένεις.

Συνέντευξη: Μαρία Κρασσά (editor, artandyou.gr team)
Φωτογραφίες: Προσωπικό αρχείο π. Λίβυου (π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος)