Μόδα και Βιβλίο… Ένας οδηγός επιβίωσης

Share this…

Μόδα και Βιβλίο
“Γιατί τα fashion shows μπορεί να είναι πιο επίπονα από το να πατήσεις σε ένα lego – Ένας οδηγός επιβίωσης για επιτυχή προετοιμασία»
Why fashion shows could be more painful than stepping on a Lego – A survival guide on successful preparation”

Το να είναι κανείς νέος σχεδιαστής μόδας δεν είναι καθόλου εύκολο. Είναι ένας καθημερινός αγώνας για επιβίωση, όπου κάθε κίνηση απαιτεί προσεκτική σκέψη. Γιατί; γιατί η μόδα, πιστεύω, δεν είναι απλά τα ρούχα που φοράμε. Είναι τρόπος ζωής. Είναι κάτι στο οποίο εμείς, οι σχεδιαστές μόδας, είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι. Είναι ένας τρόπος για να εκφραζόμαστε και να είμαστε δημιουργικοί. Είναι, όμως, και μέσο κοινωνικής ευθύνης. Και θέλουμε να το κάνουμε όσο πιο τέλειο μπορούμε.
Μία από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι σχεδιαστές είναι να βρουν το δικό τους, μοναδικό στυλ. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε μέρες, αλλά μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Οι ιδέες, οι τάσεις και οι προτιμήσεις αλλάζουν, η εξέλιξη έρχεται με το χρόνο και τις εμπειρίες. Το να έχεις μια ιδέα, να την βάλεις στο χαρτί, να τη μετατρέψεις σε moodboard και, τέλος, σε συλλογή, είναι κάτι μαγικό. Θέλουμε να το δείξουμε στον κόσμο. Και τι καλύτερο από μια επίδειξη μόδας;

Περικλής Κονδηλάτος, Βασίλης Ζούλιας (photo pelagia tzanetou by artandyou.gr)

Το να συμμετέχεις, ή να διοργανώσεις μια επίδειξη μόδας δεν είναι κάτι εύκολο. Είναι μία μεγάλη, χρονοβόρα και κοστοβόρα πρόκληση. Είναι μία απαιτητική διαδικασία. Μια επίδειξη μόδας ξεκινά από το μηδέν, από την πρώτη κιόλας έμπνευση της συλλογής μας, από την πρώτη κιόλας ιδέα ενός moodboard ή ενός ενδύματος και τελειώνει μετά την υπόκλιση της πασαρέλας.
Και γιατί πρέπει ένα σώου μόδας να είναι πολύ καλά οργανωμένο; Τι μπορεί να πάει στραβά; Δυστυχώς, πολλά πράγματα μπορεί να πάνε στραβά. Στην πραγματικότητα, οι πρώτοι τίτλοι που σκέφτηκα να ονομάσω αυτό το βιβλίο ήταν “Darth Vader’s Guide to Fashion Shows: May the Force be with You” και “Why fashion shows could leave you need a doctor and a lawyer”. Ναι, σκοτεινή δύναμη, γιατρός και δικηγόρος.

Αναστασία Τσίτουρα (photo maria bo by artandyou.gr)

Όσον αφορά στις επιδείξεις μόδας, μιλάω εκ πείρας. Μπορεί ο σχεδιαστής να έχει κάνει το καλύτερο δυνατό, μπορεί να έχει προετοιμάσει τα πάντα στην ώρα τους, να έχει ελέγξει κάθε μικρή λεπτομέρεια, αλλά τι γίνεται αν ο «Θεός της Μόδας» αποφάσισε να δοκιμάσει την πίστη και την υπομονή του; Σε όλες τις επιδείξεις μόδας που έχω συμμετάσχει, πάντα υπήρχαν προβλήματα όχι μόνο κατά το catwalk, αλλά και στην αρχή και στις προετοιμασίες. Άρα, πρέπει κανείς να είναι πάντα προετοιμασμένος και να έχει ένα εφεδρικό σχέδιο. Να είστε πάντα έτοιμοι με μια λύση, γιατί στο τέλος, δείχνετε τη δουλειά σας στο κοινό συμπεριλαμβανομένων αγοραστών, δημοσιογράφων κ.λπ., και θέλετε να δείξετε τον καλύτερο εαυτό σας.

click here

Κατά συνέπεια, σε αυτό το ευανάγνωστο εγχειρίδιο, έχω συγκεντρώσει μια ποικιλία από «κακές» εμπειρίες από επιδείξεις μόδας, ως ένα μικρό, γενικό, «πακέτο πρώτων βοηθειών» και «οδηγό επιβίωσης» προς αρωγή όλων των νέων σχεδιαστών στα πρώτα τους βήματα. Θυμηθείτε, τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά. Έγραψα «κακά», αλλά αν το σκεφτείς μετά, δεν είναι στην πραγματικότητα κακά, καθώς τα προβλήματα που εμφανίζονται θα σε κάνουν πιο σοφό. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να αποφύγει τα ίδια λάθη την επόμενη φορά, ή να τα προβλέψει και να έχει έτοιμη τη λύση. Επιπλέον, τα «προβλήματα» στα οποία αναφέρομαι στο αυτό το βιβλίο δεν αποτελούν έναν εξαντλητικό κατάλογο. Μπορεί να εμφανιστούν πολύ περισσότερα, ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Απλά πρέπει να είναι προετοιμασμένος.

Κωνσταντίνος Τσιγαρος (photo maria bo by artandyou.gr)

Τα κεφάλαια του, γραμμένου στα αγγλικά, οδηγού αυτού πραγματεύονται
α)τα βήματα της προετοιμασίας μιας επίδειξης μόδας,
β)τη σύλληψη της ιδέας για τη συλλογή και τη δημιουργία ενός moodboard,
γ)την προετοιμασία της συλλογής,
δ)fitting και backstage καθώς και το catwalk.

Επιπλέον, εμπεριέχει στο τέλος «λίστες ελέγχου»-«checklists», με όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Γεωργία Χίονι

Link ΒΙΒΛΙΟΥ
Άρθρο: Γεωργία Χίονι (συγγραφέας βιβλίου, artandyou.gr team)
Φωτογραφίες: Πελαγία Τζαννέτου/ Μαρία Μπο (artandyou.gr team)