MK με αστείρευτο ταλέντο

Share this…

MK με αστείρευτο ταλέντο by Marios Karavasilis
MK με αστείρευτο ταλέντο by Marios Karavasilis… Από την πρώτη στιγμή που έρχεσαι σε επαφή με τις δημιουργίες του Μάριου, απλά και λυτά, σε κερδίζουν… Προσωπικά δεν μπορώ να κρατήσω μια αντικειμενική στάση, μιλώντας για τον Μάριο, είμαι λάτρης του. Αλλά ειλικρινά όταν αυτός ο σχεδιαστής, παρά το νεαρό της ηλικίας του, μετρά τόσα χρόνια στον fashion χώρο και μπορεί κάθε χρόνο να σε εκπλήσσει θετικά με τις δημιουργίες του, δεν μπορείς να είσαι αντικειμενικός… Γνωρίζοντας τον Μάριο και ως άνθρωπο, με έχει κερδίσει… Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, σχεδιαστές με πολύ λιγότερο ταλέντο από αυτόν, έχουν τρομερή έπαρση, ακριβώς το αντίθετο από τον Μάριο… Άνθρωπος χαμηλών τόνων, μετρημένος, παθιασμένος και τελειομανής… Αρέσκετε να αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας και να δίνει λάμψη με τις δημιουργίες του… Τον ευχαριστώ θερμά για την όμορφη και γεμάτη ουσία, συνέντευξη που παραχώρησε στο e-magazine μας και την συνεργάτιδα μας Κατερίνα Κόντη…

Μάριος Καραβασίλης

Όταν ήσουν μικρός τι ακριβώς ήταν αυτό, που όταν έκλεινες τα μάτια σου, ονειρευόσουν για σένα; Είχε κάποιο όνειρο σου, ένα κομμάτι σου, του σήμερα;
Γενικότερα ως παιδί δεν μπορώ να πω ότι ήμουν ονειροπόλος. Από μικρός ήμουν αρκετά πραγματιστής και προσγειωμένος. Αυτό που χαρακτήριζε θα έλεγα ότι ήμουν άκρως δημιουργικός με έντονα καλλιτεχνική φύση. Σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν, θα έλεγα στο σήμερα ότι η καλλιτεχνική δημιουργικότητα μου διοχετεύθηκε στα πλαίσια της μόδας.

Έχω διαβάσει ότι ξεκίνησες, σχεδιάζοντας καπέλα… Αλλά έχεις κάνει τόσα πολλά έκτοτε, που μπορώ να πω ότι ήταν η διοχέτευση της δημιουργικότητας σου; Τι σε ώθησε πραγματικά να ασχοληθείς με τον χορό, το θέατρο, το costume design; Πόσο χαρούμενο σε έκανε όλο αυτό;
Τα headpiece ήταν ένα έναυσμα θα έλεγα για να ασχοληθώ με το fashion design. Δυσκολεύομαι να φανταστώ μια δημιουργία μου χωρίς να υπάρχει ένα hat ή μια κατασκευή στο κεφάλι. Αισθάνομαι ότι δεν θα είναι ολοκληρωμένο το outfit. Σκοπός μου ήταν να μεταφέρω -να συνδυάσω-  τον κόσμο του θεάτρου, όπου έχω σπουδάσει στο παρελθόν, με τον χώρο του fashion industry. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μια πρακτική ή σουρεαλιστική δημιουργία αναλόγως το project και το inspiration. Όταν βραβεύτηκα γι αυτό, από την πρώτη μου κιόλας collection από την Athens Xclusive Designers Week, ήταν κάτι που πραγματικά με επιβράβευσε και με έκανε ευτυχή για την σχεδιαστική μου ταυτότητα.

MK fashion show

Αυτό που ξεχωρίζει στις δημιουργίες σου, είναι η μοναδικότητα τους και το πόσο infront και extreme είναι για το Greek Fashion… Όταν σχεδιάζεις αυτό θέλεις να δώσεις στο κοινό;
Με ενδιαφέρει να υπάρχει μια σχεδιαστική ταυτότητα, ένα ID. Αν μια δημιουργία δεν αποτελεί και μια πρόταση, αναλόγως την season, φαντάζομαι δεν θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σίγουρα σέβομαι τις commercial εταιρίες με τις πιο safe επιλογές, κάτι που είναι πρακτικό και αναγκαίο στο καταναλωτικό κοινό, όμως σε προσωπικά πλαίσια, πέρα από τις costume made παροχές του showroom – σκοπός του brand είναι οι πιο alternative & statement επιλογές.

Τα ρούχα σου είναι μοναδικά, αλλά πόσο εύκολα, οι Ελληνίδες αγοράζουν; Υπάρχουν wearable clothes που θα πρότεινες; Οι δημιουργίες μου αναμφίβολα είναι για ιδιαίτερες περιστάσεις και ανάγκες. Κάποια items ή outfits έχουν commercial χαρακτήρα. Όμως το over styling που κάνω στα fashion shows δημιουργεί μια πιο avant garde αίσθηση. Ο καταναλωτής/τρια  αντιλαμβάνεται την διαφορά. Κατόπιν παραγγελίας, το brand προσαρμόζεται σε πιο wearable lines.

Έχεις περάσει τα σύνορα της Ελλάδας και έχεις διακριθεί πολλές φορές! Vogue και πολλά άλλα περιοδικά, έχουν φιλοξενήσει στα εξώφυλλα τους,  δημιουργίες σου! Στην Ελλάδα θεωρείς ότι έχεις λάβει την «αναγνώριση» που σου αξίζει; Πως αισθάνεσαι, την εδώ πραγματικότητα της Μόδας;
 Γενικότερα δεν είμαι αγνώμον. Θεωρώ ότι είμαι από τα τυχερά παιδιά της μόδας που αναγνωρίστηκε σχετικά γρήγορα η δουλειά μου. Όπως σου προανέφερα η βράβευση μου ,υπήρξε το πρωταρχικό μου boost για να δείξω την συλλογή μου στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στη Serbia Fashion Week όπου πήγα υπό την αιγίδα της Athens Xclusive Designers Week. Όμως γενικότερα δεν “πάσχω” από το σύνδρομο της ξενομανίας, θεωρώ ότι οι ρίζες μου είναι εδώ, έχω αναγνωριστεί στην Ελλάδα, και δουλεύω ενεργά στον χώρο της μόδας. Θα ήμουν αχάριστος εάν είχα αντίθετη τοποθέτηση. Όλα όσα έχω κάνει σε σχέση με το εξωτερικό, έχουν προκύψει μέσα από την δημιουργική ροή.

MK accessories

Θα άφηνες την Ελλάδα, για μια καριέρα εξωτερικού;
Δεν θα είχα πρόβλημα να έβαζα μια άνω τελεία στο brand μου για να πάω στο εξωτερικό, αρκεί να ήταν μια αξιόλογη πρόταση και κοντά στην δική μου αισθητική. Δεν είναι μια εύκολη απόφαση και έχει μεγάλο ρίσκο. Επομένως θα προσπαθούσα να είμαι όσο πιο safe γίνεται, πριν το αποφασίσω. Γενικότερα μου αρέσει να τολμάω.

Μίλησε μου λίγο για την συνεργασία, στο θέατρο Ριαλτο και το “Γεια”!
 Ήταν μια ευλογημένη συνεργασία που μου πρότεινε ο συνεργάτης και φίλος Αλέξης Φούκος, όπου υπέγραψε τα κοστούμια. Εγώ ήμουν μέλος της σχεδιαστικής ομάδας όπου έκανα ένα μεγάλο ποσοστό των κουστουμιών, καθώς και όλα τα accessories της παράστασης. Μια παραγωγή με πολύ σημαντικούς συντελεστές που με έκανε υπερήφανο και τους ευχαριστώ όλους για την εμπιστοσύνη και την συνεργασία.

Πως συνδυάζεις, το πολύπλευρο ταλέντο σου, με την ευγένεια και την ταπεινότητα του χαρακτήρα σου;
Αυτό είναι κάτι ιδιαίτερο που περιγράφεις και ειλικρινά σε ευχαριστώ αν εντοπίζεις αυτόν τον συνδυασμό. Όμως αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κρίνουν οι άλλοι για εμένα και όχι εγώ για τον εαυτό μου. Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι, ότι έχω ζήσει πολλά και έντονα κεφάλαια στην ζωή μου. Αυτό από μόνο του σε ωριμάζει και σε προσγειώνει εποικοδομητικά. Γενικότερα στην ζωή αν δεν είσαι “down to earth” δεν καταφέρνεις και πολλά ή τα καταφέρνεις και ξεφουσκώνουν σύντομα.

Marios Karavasilis από το “Γεια” the Musical

Μίλησε μου, για το τι ακόμα έχουμε να περιμένουμε από εσένα! Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σου; Ετοιμάζεις κάτι για να μας εκπλήξεις και πάλι;
Ήταν μια όμορφη σεζόν σχεδιαστικά με πολλές συνεργασίες πέρα από την παραγωγή στο θέατρο Ριαλτο που προαναφέραμε, συνεργάστηκα και με την παραγωγή στο Θέατρο 104 για το “Αίμα των Κρίνων” σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρόδη, όπου έκανα τα κοστούμια αλλά και που τώρα ετοιμάζω την παράσταση για το “Αισωπος – Ο Μεγάλος Παραμυθάς“ σε σκηνοθεσία Κέλλυς Σταμουλάκη. Σχεδιάζω την καινούργια μου συλλογή για FW 24-25 , δουλεύω τις  taylor made orders στο showroom και γενικότερα τα photoshooting projects. Προσπαθώ να είμαι σε εγρήγορση και δημιουργικός. Επίσης διδάσκω Styling & digital fashion marketing στην Athens Fashion Club School και ετοιμάζουμε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνεργασία σχετικά με την βιώσιμη μόδα και το sustainability μαζί με την Πορτογαλική πρεσβεία όπου θα ανακοινωθεί official πολύ σύντομα και ανυπομονώ.

Ποιο είναι το μότο σου και ποια η συνταγή της επιτυχίας, στην Μόδα;
Ως γνωστό, δεν υπάρχει συνταγή επιτυχίας και γενικότερα στην ζωή τα πράγματα δεν προκύπτουν μαγικά. Μέσα από αληθινή δουλειά, ειλικρίνεια στον εαυτό μας και κατά συνέπεια προς το κοινό, αγάπη για την δουλειά, υπομονή για το αποτέλεσμα…και όλα τα υπόλοιπα έρχονται μόνα τους.

Το μότο μου: Think out of the box!

Showroom:
Αναγνωσταρά 23 Καλλιθέα 
By appoitment – Contact to
Mkbymarios@gmail.com 
+306948869312


Επιμέλεια εισαγωγής: Κρις Ζολώτας (editor, artandyou.gr team)
Συνέντευξη: Κατερίνα Κόντη (Fashion editor/fashion stylist Artandyou.gr team)
Φωτογραφίες: Προσωπικό αρχείο Μάριου Καραβασίλη