Πέρασε ποτέ από το μυαλό σου πως εάν κόβεις μερικά χιλιόμετρα από σαλόνι κρεβατοκάμαρα και λοιπά δωμάτια στο σπίτι σου, πολύ πιθανών να γλιτώνεις μια επίσκεψη στον ειδικό ψυχικής υγείας;
Όχι;;;!!!
Ε θα στο πω! Όχι ότι με συμφέρει να το πω αλλά αυτή είναι η αλήθεια…
Πράγματι είναι κάτι που μπορείς να το ανακαλύψεις στην πράξη…
Από τότε που πέταξα το μικρόβιο της αλλαγής επίπλων σε μια φιλική μάζωξη στις κολλητές, μόνιμες ανάστατες, λόγο του φρενήρη ρυθμού της καθημερινότητας. Όποτε πάω από το σπίτι τους παίζω και στοίχημα για το από ποια μεριά θα πετύχω τον καναπέ ή τα κάδρα ή την τραπεζαρία!! Κάτσε να σου εξηγήσω το αποτέλεσμα της πράξης αυτής για να καταλάβεις.
Είναι εκπληκτικό το πως σε κάνει να αισθάνεσαι το να «αλλάζει ο Μανωλιός τα έπιπλα στο σπίτι του αλλιώς».
Αρχικά με το να επαναπροσδιορίσουμε εκ νέου το που θα βάλουμε τα έπιπλα και τα μικρό αντικείμενα μας αυτόματα μας κάνει δημιουργικούς, κάτι σας καλλιτέχνες βρε παιδάκι μου , ακόμα από την στιγμή της σκέψης η ψυχολογία αλλάζει, ανεβαίνει, μπορεί να μας βρει το ρολόι και ώρες μετά να κοιτάμε τον χώρο και να σκεπτόμαστε τις νέες δημιουργικές αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε.
Όταν φυσικά ξεκινάμε τις αλλαγές επωφελούμαστε από τις θερμίδες που καίμε !!! Φαντάζομαι κάπου έχει πάρει το μάτι σου τί θερμίδες καις με το να μετακινείς τον καναπέ σου!!
…όταν φυσικά έχεις πλέον κατασταλάξει στη νέα διαμόρφωση του σπιτιού σου η αίσθηση είναι μοναδική !! Κάτι σα να πήρες καινούρια έπιπλα ένα πράγμα.
Είναι όπως όταν φτιάχνεις πετυχημένα μόνη σου τα μαλλιά σου η το μακιγιάζ σου , αισθάνεσαι αυτή την υπεροχή , έτσι και το σπίτι μας, εκπέμπει την προσωπική μας υπεροχή και εμείς αισθανόμαστε περήφανες.
Όταν δε σκάσουν μύτη οι «ελεγκτές»;; Και ακούς αυτό το χαλαρωτικό επιφώνημα !! ΟΥΑΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ έπιπλα;; Ε τότε μόλις έχεις ολοκληρώσει με επιτυχία την ψυχοθεραπεία σου.
Θα διαπιστώσεις πως , όπως λέω πάντα , όλα είναι θέμα εκπαίδευσης. Τι θέλω να πω με αυτό ;
Πως με την ψυχοθεραπευτική διακόσμηση και την αλλαγή θέσεων στα έπιπλα ουσιαστικά δημιουργούμε αλλαγή συνηθειών αλλά και βελτίωση χρήσεων καθώς τα έπιπλα γίνονται πιο λειτουργικά για το living του σπιτιού. Δηλαδή με λίγα λόγια (λίγα;;; Μμμ ναι) εκπαιδεύεσαι σε νέους τρόπους καθημερινής συμπεριφοράς στο σπίτι σου και έτσι βρίσκεσαι νοητικά ψυχικά και σωματικά σε εγρήγορση.
Άσε που σε κάθε περίπτωση με την μετακίνηση τον μεγάλων επίπλων θα βρεις και εκείνο το χαμένο σκουλαρίκι που το κλαίγαμε βράδια αξημέρωτα πιστεύοντας ότι μας έπεσε στο φρενήρη ξεφάντωμα εκείνο το αυγουστιάτικο βράδυ που περιμέναμε τα παιδιά να μαζευτούν τελευταία από την παραλία και και εμείς είχαμε λιώσει στο κάθισμα του αυτοκινήτου από την αριστερή πλευρά… από αυτή που χάθηκε το σκουλαρίκι.
Α ναι και εκείνο το περιβόητο κομμάτι παζλ, ναι αυτό το τελευταίο ενώ το είχες στήσει όλο 1499 κομμάτια. Διπλή ικανοποίηση!!
Άσε που σε κάθε περίπτωση θα καθαρίσεις καλύτερα και θα αισθανθείς πως διώχνεις την παλιά ενέργεια και μια νέα ενέργεια φρεσκάδας καλύπτει τον χώρο σου..
Κατά την Carrie Barron (M.D. επίκουρος καθηγήτρια στο Columbia College of Physicians & Surgeons και ψυχοθεραπεύτρια)
όλοι μας έχουμε διαταραχές εκ των οποίων πολλές προέρχονται από την απώλεια ενός μέρους της αυτονομίας μας.
Αυτό συμβαίνει γιατί στην καθημερινότητα μας εξυπηρετούμε ανθρώπους στην οικογένεια μας, στην εργασία μας ακόμα και στον δρόμος και αφήνουμε πίσω τον εαυτό μας. Έτσι χάνουμε ένα κομμάτι αυτονομίας το οποίο και πρέπει να συμπληρώσουμε πάλι. Ένας από τους τρόπους πλήρωσης του κενού αυτού είναι η ανακατάταξη των επίπλων μας.
«Η διακόσμηση του σπιτιού σου είναι η εξωτερίκευση του εσωτερικού σου κόσμου ο οποίος όταν αντανακλάται στο σπίτι σου τότε αυτή είναι μια εμπειρία θεραπευτική και δημιουργική.»
Άρα, τι μάθαμε;;
Πως η ανακατάταξη των επίπλων μας είναι πράγματι μια εναλλακτική μορφή ψυχοθεραπείας που συναγωνίζεται άρτια θεατρικές δραστηριότητες, ασκήσεις σώματος και άλλα τέτοια όπως βέβαια μπαίνει και η μαγειρική κατά το Psychology Today που περιγράφει χαρακτηριστικά πως “όπως το να μαγειρέψεις ένα γεύμα στο τέλος της εβδομάδας στο σπίτι σου μπορεί να σε γεμίσει ευχαρίστηση, έτσι και το να διαμορφώσεις το περιβάλλον σου όπως ακριβώς το θέλεις είναι κάτι ιδανικά ευχάριστο”.
Άρθρο: Εύη Χειλά (σύμβουλος ψυχικής υγείας και υπνοθεραπεύτρια/editor, artandyou.gr team)