Η συνεργάτιδα μας Γεωργία Χιόνη, συνάντησε την ομάδα CSI Institute η οποία μας αποκάλυψε αρκετά και πολύ ενδιαφέροντα πράγματα…
Μια ομάδα που δημιουργήθηκε από τον αντιστράτηγο Σφακιανάκη και βάζοντας πολύ καλές βάσεις, μέχρι σήμερα έχουν επιτελέσει σπουδαίο έργο στην ενημέρωση και όχι μόνο.
Τα τελευταία χρόνια με την πρόοδο της τεχνολογίας το ηλεκτρονικό έγκλημα έχει αναχθεί σε μείζον πρόβλημα. Ποιος είναι ο ρόλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας;
Το CSI Institute (Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας), ιδρύθηκε και διευθύνεται από τον Αντιστράτηγο Εμμανουήλ Σφακιανάκη, πρώην Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, και τη Γενική Διευθύντρια Δρ. Καλλιόπη Ιωάννου. Είναι ο πρώτος μη κερδοσκοπικός οργανισμός στην Ελλάδα που επικεντρώνεται στην κυβερνοασφάλεια και την ενημέρωση των πολιτών για το διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό έγκλημα.
Το Σωματείο προωθεί εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς, καθώς και την πρόληψη και αντιμετώπιση θεμάτων ασφάλειας στο διαδίκτυο. Παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για την ψηφιακή ασφάλεια των πολιτών, όπως σεμινάρια για τη διαχείριση διαδικτυακών απειλών, την προστασία της ιδιωτικότητας και την αντιμετώπιση του διαδικτυακού εκφοβισμού.
Επιπλέον, το Ινστιτούτο προσφέρει υποστήριξη σε ευάλωτες ομάδες μέσω πρωτοβουλιών όπως το πρόγραμμα TRACeD, το οποίο εστίαζε στην κυβερνοβία με βάση το φύλο. Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, συνεργαζόμενο με ακαδημαϊκά ιδρύματα για την ανάπτυξη σύγχρονων λύσεων ασφάλειας.
Πως αντιμετωπίζεται από την υπηρεσία σας ένα περιστατικό κυβερνοβίας;
Το Ινστιτούτο αποτελείται από μια διεπιστημονική ομάδα που περιλαμβάνει έμπειρους ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους, ειδικούς κυβερνοασφάλειας και νομικούς. Η ομάδα αυτή έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να είναι ικανή να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά οποιοδήποτε περιστατικό κυβερνοφοβίας ή απειλής που προκύπτει στον ψηφιακό κόσμο. Επιδιώκουμε να προσεγγίζουμε κάθε περιστατικό με σφαιρική και πρακτική καθοδήγηση, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την τεχνολογική διάσταση, αλλά και την ανθρώπινη και ψυχολογική πλευρά του προβλήματος.
Σε περίπτωση περιστατικών κυβερνοφοβίας ή άλλων απειλών στον κυβερνοχώρο, οι ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια είναι σε συνεχή ετοιμότητα για να προσφέρουν την αναγκαία τεχνολογική καθοδήγηση, προτείνοντας λύσεις που διασφαλίζουν την προστασία των δεδομένων και την αποκατάσταση της ψηφιακής ασφάλειας. Παράλληλα, οι ψυχολόγοι της ομάδας μας είναι έτοιμοι να παρέχουν την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα, βοηθώντας τους να διαχειριστούν το άγχος, τον φόβο και την ανασφάλεια που μπορεί να προκύψουν από τέτοια περιστατικά. Η υποστήριξη που παρέχουμε είναι ολιστική, εστιάζοντας, τόσο στην τεχνική, όσο και στην ψυχοκοινωνική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τον κυβερνοχώρο.
Ποιές θεωρείτε τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα ανακύψουν σε σχέση με το κυβερνοέγκλημα;
Ως μεγαλύτερη πρόκληση στο φαινόμενο του κυβερνοεγκλήματος, κρίνουμε πως είναι η ραγδαία εξέλιξη των τεχνολογικών μέσων, της τεχνητής νοημοσύνης και οι τρόποι που διαπράττεται το έγκλημα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας εκτός από αρωγός, δημιούργησε ένα πρόσφορο έδαφος για τους κυβερνοεγκληματίες. Παράλληλα, η ελλιπής γνώση ορισμένων χρηστών για την ασφαλή τους πλοήγηση στο διαδίκτυο, αυξάνει τα περιστατικά κυβερνοεγκλημάτων καθημερινά. Αυτό που τονίζουμε σε κάθε εκπαιδευτική μας δράση είναι η σημασία της συνεχούς βελτίωσης των γνώσεων μας σχετικά με το διαδίκτυο, προκειμένου να προλαμβάνουμε ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις.
H καινοτομία και η τεχνητή νοημοσύνη στη βιομηχανία της μόδας φαίνεται να επισκιάζονται υπό την απειλή των κυβερνοεγκλημάτων. Πως θα μπορούσαν οι επαγγελματίες του χώρου να προστατευθούν;
Ένα προτεινόμενο σχέδιο πρόληψης θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εκπαίδευση και ενημέρωση των επαγγελματιών στις σύγχρονες απειλές στον κυβερνοχώρο, ώστε να γνωρίζουν τις βασικές μεθόδους προστασίας. Η επιλογή ασφαλών πλατφορμών και λογισμικού θα χρησιμεύσουν στην προστασία των δεδομένων και των αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης από κυβερνοεπιθέσεις. Επιπρόσθετα, Οι επιχειρήσεις πρέπει να εφαρμόζουν τακτικές ανάλυσης κινδύνων για να αναγνωρίζουν πιθανούς κινδύνους. Παράλληλα, η συμμόρφωση με διεθνείς κανονισμούς για την ασφάλεια δεδομένων, όπως το GDPR, προσφέρει επιπλέον ασφάλεια στις εταιρείες. Η βιομηχανία μόδας θα μπορούσε να επενδύσει σε εξειδικευμένες εταιρείες κυβερνοασφάλειας, για τη δημιουργία ισχυρών αμυντικών μηχανισμών, καθώς η συνεργασία με ειδικούς διασφαλίζει την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών.
Πως, για παράδειγμα, στο χώρο της λιανικής πώλησης ένα brand που διατηρεί eshop μπορεί να αντιμετωπίσει μία κυβερνοεπίθεση;
Αρχικά, με το να προσθέσει στην εταιρεία ένα σχέδιο αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσων, το οποίο θα περιλαμβάνει τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η ομάδα IT στην περίπτωση κυβερνοεγκλήματος. Έπειτα, να ενημερωθούν οι πελάτες του brand, ώστε στην περίπτωση παραβίασης προσωπικών δεδομένων (στοιχεία κάρτας, οικονομικές πληροφορίες) να ληφθούν μέτρα προστασίας. Μια ενέργεια η οποία θα λειτουργήσει αποκαταστατικά είναι η ύπαρξη των backups των δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο, το brand θα καταφέρει να αποκαταστήσει την λειτουργία των eshop άμεσα και χωρίς απώλεια δεδομένων. Τέλος, το σχέδιο αντιμετώπισης περιλαμβάνει την ενημέρωση των συστημάτων ασφαλείας έπειτα από μια κυβερνοεπίθεση ώστε να αποφευχθούν και άλλες μελλοντικά.
Σας έχουν αναφερθεί περιπτώσεις κυβερνοβίας ή κυβερνοπαρενόχλησης γνωστών προσώπων στο χώρο της μόδας; Πχ. μοντέλα, influencers κλπ;
Στο Ινστιτούτο μας δεν έχουν φθάσει περιπτώσεις κυβερνοεπιθέσεων σε ανθρώπους της μόδας ή influencers. Η πραγματικότητα είναι πως σοβαρά περιστατικά ηλεκτρονικών εγκλημάτων πλήττουν του τομείς της ιατρικής και της τεχνολογίας. Αυτό συμβαίνει, διότι οι κυβερνοεγκληματίες στοχεύουν, όπου υπάρχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν προς δικό τους όφελος. Βέβαια, η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και των deepfakes φαίνεται πως θα αποτελέσουν αφορμή για αύξηση των επιθέσεων και στον χώρο αυτό.
Συνέντευξη: Γεωργία Χιόνη (editor, artandyou.gr team)
Επιμέλεια και εισαγωγικό σημείωμα: Κρις Ζολώτας (δημοσιογράφος, artandyou.gr team)