Αντρικά γιλέκα στην καθημερινότητα

Share this…

Υπολογίζεται ότι οι πρώτοι τύποι γιλέκων πρωτοεμφανίστηκαν στην εποχή της αναγέννησης. Μια εποχή όπου έγιναν μεγάλες ανακαλύψεις και αναπτύχθηκαν βιοτεχνίες υφασμάτων και εμπορίου.
Αυτό έδωσε την δυνατότητα στον κόσμο, να ασχοληθούν περισσότερο με την ομορφιά και την κομψότητα. Πιο συγκεκριμένα έχουμε το γιλέκο ντουμπλέ (κοντή εφαρμοστή τουνίκα), το οποίο από χώρα σε χώρα της Ευρώπης διαφοροποιόταν. Παρέμεινε στην εποχή του Μπαρόκ αλλά εκεί αφαιρείται ο έντονος διάκοσμος και υπάρχει συνδυασμός μονόχρωμων υφασμάτων. Επίσης τότε εμφανίζεται ένας νέος τύπος ανδρικού ενδύματος όπου το γιλέκο συνδυάζεται με σακάκι (justacorps ή justaucorps), και γραβάτα. Συνέχισε την εποχή του Διαφωτισμού όπου χαρακτηρίστηκε από το στυλ Ροκοκό το 1700. Αυτό που κυριαρχούσε στο συγκεκριμένο στυλ ήταν η πολυτέλεια, η φαντασία και το καλό γούστο για όλους τους αριστοκράτες, τους αστούς και τους πλούσιους επιχειρηματίες. Επίσης παρατηρούμε ότι απλοποιούνται τα στοιχεία στα αντρικά και γυναικεία ρούχα. Έτσι με τα νέα δεδομένα της εποχής βλέπουμε το
γιλέκο κοντύτερο, με πολύ κέντημα μπροστά και πιο απλό ύφασμα πίσω. Στην Ροκοκό β’ όμως, η οποία χαρακτηρίζεται ως βιομηχανική εποχή τα γιλέκα ράβονταν από καρό ή ριγέ ύφασμα.

click here

Σιγά σιγά φτάνουμε πιο κοντά σε αυτό που έχουμε ως εικόνα σήμερα για το γιλέκο μπαίνοντας στον Κλασσικισμό. Ο Κλασσικισμός έχει αισθητικές επιρροές από την ελληνική και την ρωμαϊκή αρχαιότητα, όπως και η Αναγέννηση. Πιο συγκεκριμένα πρέσβευε τη
λογική, τις συμμετρίες και τις αναλογίες, τη φυσικότητα και την καθαρότητα. Στην συνέχεια έχουμε τον Ρομαντισμό όπου αναπτύσσεται όλο και περισσότερο η βιομηχανοποίηση του ενδύματος, γεγονός που επηρέασαν τόσο στην αγορά εργασίας και τα επαγγέλματα όσο και τις ανάγκες και το γούστο των αστών καταναλωτών. Εγκαθιδρύεται η μαζική παραγωγή στο Παρίσι αλλά και η τέχνη του άψογου ανδρικού κουστουμιού. Οι ράφτες καλούνται να πετύχουν την άριστη εφαρμογή χρησιμοποιώντας μάλλινα υφάσματα και να διαφοροποιηθούν από την παραγωγή.

Όσον αφορά την ελληνική ενδυμασία το γιλέκο ήταν αναπόσπαστο κομμάτι για να συμπληρωθεί το ανδρικό ένδυμα. Άλλες φορές το βρίσκαμε αμάνικο και άλλες σταυρωτό ή ίσιο. Είχε ως στόχο τόσο την αυστηρότητα στο χρώμα όσο και τη λιτότητα στην διακόσμηση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το σχήμα να μένει ξεκάθαρο. Τον 20ο αιώνα πλέον βλέπουμε το γιλέκο όπως το είχαμε συνηθίσει να το βλέπουμε από τους παππούδες μας και τους γονείς μας. Πιο συγκεκριμένα αποτελούσε συμπληρωματικό κομμάτι του three-piece suit, το οποίο ήταν κατασκευασμένο από το ίδιο τόπι υφάσματος. Τη δεκαετία του ’40 το γιλέκο χάνει την αίγλη του και δεν θεωρείται απαραίτητο κομμάτι του αντρικού κουστουμιού και ως επί το πλείστον της αντρικής γκαρνταρόμπας. Παρόλα αυτά ξεκίνησαν οι μεταποιήσεις των αντρικών κουστουμιών και να προσαρμόζονται στις γυναίκες μιας και οι άντρες βρίσκονταν στον πόλεμο.

Tranoulis
click here

Στο τέλος της δεκαετίας του ’60 δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία στα γιλέκα με επιρροές των hippies και με ethnic μοτίβα. Η δεκαετία αυτή έδειξε το γιλέκο με έναν εναλλακτικό τρόπο και αυτό έδωσε την ευκαιρία να το εντάξουμε περισσότερο στην καθημερινότητα μας και οι άντρες και οι γυναίκες.
Σήμερα συναντούμε διάφορα γιλέκα. Μερικά πιο αμπιγέ και άλλα πιο casual, ενώ τα βλέπουμε σε διάφορα πανιά όπως αδιάβροχα για κολύμπι, γεμισμένα με υαλοβάμβακα για ζέστη, φωσφορούχα για ποδήλατα ή έργα, δερμάτινα με πιο ροκ διάθεση, με κρόσσια, έως και τα λεγόμενα utility γιλέκα για σκληρές εργασίες, με πολλά τσέπες, γάντζους και θήκες. Ωστόσο εμείς θα επικεντρωθούμε στις κλασσικές γραμμές με μοντέρνες πινελιές οι οποίες θα κάνουν τους άντρες κομψούς και τις γυναίκες εκθαμβωτικές. Μπορείς να αγοράσεις ένα γιλέκο για μία επίσημη εκδήλωση και την επόμενη μέρα να το συνδυάσεις με ένα jean παντελόνι, να βάλεις μία αλυσίδα και να πας για μπίρα με την παρέα σου. Δεν έχεις στιλιστικούς περιορισμούς! Έχεις πληθώρα επιλογών ώστε να το φορέσεις σε οποιαδήποτε περίσταση που εσύ επιθυμείς, ανεξάρτητα το φύλο, την ηλικία και την εποχή.

Αν παρόλα αυτά θέλεις να παραμείνεις στις κλασσικές γραμμές και να κάνεις την διαφορά με τις υφές και τα μοτίβα των υφασμάτων,
μία καλή λύση είναι τα καρό και τα σταυρωτά. Μην φοβηθείς να προσθέσεις αξεσουάρ όπως ποσέτ (μεταξωτό μαντήλι) ή αν είσαι πιο ρομαντικός ένα λουλούδι.

Τέλος νιώθεις ό,τι τίποτα από τα παραπάνω δεν σου ταιριάζει και θέλεις κάτι πιο άνετο και να μην χρειάζεται να αδειάσεις όλη την ντουλάπα για να βρεις τον ιδανικό συνδυασμό; Το denim γιλέκο θα σου λύσει τα χέρια. Μπορείς να το φοράς από το πρωί μέχρι το βράδυ και να παραμείνεις με την φινέτσα!

Αυτό όμως που θα απογειώσει το σύνολο σου και καλό θα είναι να το έχεις και ως απαράβατο κανόνα, είναι η σωστή εφαρμογή και η σωστή γεωμετρία. Οι περισσότεροι θέλουμε να έχουμε τα ρούχα μας ασφυκτικά εφαρμοστά, κάτι το οποίο αρχικά δεν είναι πρακτικό γιατί δεν έχουμε ελευθερία κινήσεων και δεύτερον είναι κρίμα όταν πάμε να καθίσουμε στο μπαρ να πεταχτεί κανένα κουμπί στο ποτό του απέναντι. Βέβαια μην φτάσουμε και στο άλλο άκρο και αγοράζουμε τα ρούχα 3 νούμερα μεγαλύτερα, γιατί τότε χαλάμε όλη την γεωμετρία του σώματός μας και αντί να τα φοράμε, θα μας φοράνε. Παρόλα αυτά διάβασε, ενημερώσου αλλά μην μείνεις μόνο στην θεωρεία. Απόλαυσε το ταξίδι της μόδας και μέσα από την αναζήτηση μπες στην διαδικασία να πειραματιστείς. Είναι ένας καλός τρόπος για να καταλάβεις τι σου ταιριάζει.

ΆρθροΠηνελόπη Φωτέλογλου (fashion editor, artandyou.gr team)